عصب کشی دندان و مراحل آن
عصب کشی دندان یا روت کانال (Root Canal) یک پروسه دندانپزشکی است که شامل از بین بردن بخش داخلی و نرم دندان یا پالپ (pulp) است.
پالپ از اعصاب، بافت همبند و عروق خونی ساخته شده است که به رشد دندان کمک میکند. در بیشتر موارد، دندانپزشک عمومی یا متخصص اندودنتیست عصب کشی را تحت بی حسی موضعی انجام خواهند داد.
این روش درمان ریشه به شما کمک میکند که بدون کشیدن دندان، از شر این پوسیدگی و عفونت خلاص شوید و به راحتی از دندان خود جهت جویدن غذا استفاده کنید.
در عصب کشی، ریشه و عصب دندان را خارج میکنند، دندان را از باکتری و عفونت تمیز و مجدد آن را پر میکنند و شما به راحتی می توانید از آن استفاده کنید.
داشتن اطلاعات پزشکی روزمره و توجه به آن به سلامتی و بهداشت فردی کمک به سزایی می نماید.
عصب کشی دندان به صورت ساده تر چیست؟
وقتی دندان دچار آسیبی گسترده ناشی از عوامل مختلف میشود، در شرایطی ممکن است آسیب ها با ترمیم های سطحی قابل درمان نباشند، در این صورت درمانی تهاجمی تر به نام درمان ریشه root canal therapy یا به اصطلاح عامه عصب کشی دندان انجام میشود تا بتوان از خراب شدن بیشتر دندان و یا کشیدن آن جلوگیری کرد. طی این درمان متخصص درمان ریشه دندان بافت پالپی دندان که حاوی عروق و اعصاب میباشد و در قسمت داخل کانال های دندان قرار گرفته است را کاملا تخلیه میکند . پس از پاکسازی و ضد عفونی با موادی به نام گوتاپرکا دندان را پر میکند.
مراحل عصب کشی دندان
عصب کشی در هر دندان متفاوت است و باید نسبت به شدت آسیب دیدگی ریشه دندان، درمان انجام شود. به طور کلی مراحلی که برای درمان ریشه دندان توسط متخصص طی میشود را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
-
معاینه و بی حسی دندان
ابتدا معاینات اولیه توسط متخصص صورت میگیرد و پس از تایید آن که بیمار نیاز به این درمان دارد، متخصص یک آمپول بیحسی به محل انجام عصب کشی میزند تا در طی درمان بیمار هیچ دردی را احساس نکند.
-
برداشتن قسمت از بین رفته دندان
در این قسمت بافتهای آسیب دیده دندان بیمار برداشته میشود. به این مرحله نسج دندانی نیز میگویند تا به وسیله آن بتوان به کانالهای ریشه دندان دسترسی پیدا کنند. در مرحله بعد با سوراخ کردن سقف پالپ دندان، خون داخل پالپ خارج شده و فشار داخل را کمتر میکند در نتیجه درد بیمار کاهش پیدا میکند.
-
تمیز کردن دندان و مصرف آنتی بیوتیک
بعد از برداشتن بافتهای آسیب دیده ریشه دندان برای آنکه هیچ میکروبی درون آن باقی نماند متخصص عصب کشی درون کانالهای دندان را شستشو میدهد. بعد از آن که با آب و مواد ضد عفونی درون کانال ریشه به خوبی شستشو داده شد باید فضای خالی به وجود آمده در دندان را به شکل اولیه آن در آورد.
-
پر کردن کانال ایجاد شده در دندان
پر کردن کانال ریشه جهت جلوگیری از نفوذ دوباره عفونت به داخل کانالهای ریشه دندان بسیار اهمیت دارد. لازم است با این وجود حتماً روکش دندان نیز انجام شود زیرا دیگر دندانی که عصب کشی شده است، مقاوت و استحکام یک دندان سالم را ندارد.
-
روکش دندان
در اغلب موارد، بعد از این درمان، باید روکش دندان انجام شود. در غیر صورت احتمال شکستگی و آسیبهای بعدی به دندان بسیار افزایش پیدا میکند.
عصب کشی دندان چقدر طول میکشد؟
این درمان معمولاً بین 1 تا 3 جلسه طول میکشد. در این مدت متخصص عصب کشی دارو هایی تجویز میکند که بیمار باید آنهارا مصرف نماید. در واقع میزان عفونت و آسیب ریشه دندان مشخص میکند که عصب کشی به چند جلسه زمان نیاز دارد. اگر آسیب پالپ دندان سطحی باشد، درمان ریشه در یک جلسه به اتمام میرسد. و در صورتی که سطح آسیب دیده پالپ دندانی وسیعتر باشد و کانالهای بیشتری در ریشه دندان دچار پوسیدگی شده باشد، نیاز به جلسات بیشتری برای عصب کشی وجود دارد.
پس از درمان چه چیزی را تجربه میکنیم؟
دندان تا چندین روز دچار حساسیت خواهد شد. اما میتوان این حس ناخوشایند را با داروهای مسکن بدون نسخه یا داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن برطرف کرد. دستورالعملهایی جهت خودداری از جویدن غذا با دندان تحت درمان تا زمان پر شدن دایمی آن، ارائه میشود. حال شما بسته به میزان آسیبدیدگی اولیه دندان، ممکن است به روکش کامل دندان نیاز داشته باشید. درباره این گزینهها پزشک با شما صحبت خواهد کرد.